.quickedit{display:none;} -->

Delaila Adnan

Delaila Adnan

Nov 23, 2013

SURFING DI BALI

salam,

Lama sungguh tai update blog sebab terlalu busy dengan kerja hingga nak makan pun tak sempat..
namun begitu dikesempatan walaupun busy kami sempat lari sekejap bercuti di Bali..

Kali ni aku pun tak sure kali yg keberapa aku ke Bali..kali ni datang sebab nak berehat sambil berlajaR surfing dengan Cik Wan Zarita & Najib yang sememangnya Bali adalah rumah ke dua mereka….






Kami disambut depan Hotel ada sebuah scooter telah menunggu yang disewakan oleh Najib yang terlebih dahulu sampai beberapa hari sebelum kami…dengan scooter tu kami menuju ke pantai KUTA BEACH berjumpa dengan Najib & Zarita yang sudah berada dipantai awal pagi lagi…kalau korang yang suka surfing di Kuta Beach jangan lupa singgah di tempat yang ada suft board bendera Malaysia..sebab itu adalah kawasan kepunyaan Najib orang Malaysia kita…support orang Malaysia Business disana heheh…






Ini adalah pertama kali kami berlajar surfing…mula-mula takut sebab takut lemas..lebih lagi ombak waktu tu kuat jugaklah…beberapa kali jugaklah aku terbalik jatuh dari board…hubby aku tak payah cakaplah lansung tak bangun-bangun dari surf board tu hahaha…takpa B next time cuba lagi…setelah beberapa kali cuba akhirnya aku berjaya bangun berdiri diatas board tu…terasa memang bangga sungguh walaupun sekejap….sekurangnya baru first time aku berdiri dengan cantik sekali bab kata Najib …..


 

Malam tu baru terasa badan sakit-sakit…Najib telah hantar seorang pakcik urut dihotel untuk mengurut
hubby aku ….dengan beberapa saat aku dah dengar hubby berdengkur maybe sedap sangat kot diurut oleh Pakcik tu…setelah selesai kami sempat lagi kuar berhibur di Kuta Town menikmati life band malam tu….




Keesokkan harinya kami meluangkan masa berdua menikmati tempat-tempat menarik di Bali..sebab sebelum ni kami selalu pergi arah belah utara now kami ke arah selatan pula melawat tempat-tempat sejarah mereka…



Hampir seminggu kami di Bali untuk release tension dan berlajar surfing memang menyeronok kan …
selepas ini kami akan kesini lagi untuk berlajar surfing yang seterusnya..sebab lepas ni plan nak try surfing kat Australia plak…hahhahah boleh ke? belum cuba belum tahu beb….






TERCIPTA UNTUK KU





Menatap indahnya senyuman diwajahmu
Membuatku terdiam dan terpaku
Mengerti akan hadirnya cinta terindah
Saat kau peluk mesra tubuhku

Banyak kata yang tak mampu
Kuungkapkan kepada dirimu...

Aku ingin engkau selalu
Hadir dan temani aku
Di setiap langkah yang menyakiniku
Kau tercipta untukku
Sepanjang hidupku

Aku ingin engkau selalu
Hadir dan temani aku
Di setiap langkah yang menyakiniku
Kau tercipta untukku

Pasti waktu akan mampu
Memanggil seluruh ragaku
Ku ingin kau tahu ku selalu milikmu
Yang mencintaimu
Sepanjang hidupku..

Terima kasih hubby yang sentiasa menemani sepanjang hidup
walaupun sering berbeza pendapat heheh
Dialah teman bergaduh aku forever hahhaha




Mar 31, 2013

THE SNAKE CHARMER (RAJA ULAR KELANTAN)

Kami bertolak dari Kuala Lumpur lebih kurang pukul 10:30 pagi menuju ke Jertih Kelantan melalui highway Pahang...

Kami sampai ke Jertih Kelantan lebih kurang pukul 6:30 petang, kerana sesat ikut jalan jauh lebih lagi cuaca teruk hujan lebat, Singah makan minum disebuah Restaurant sementara menunggu kedatangan Raja Ular Kelantan iaitu Hamdan Mahadi menjemput kami...

snake charmer

Lebih kurang setengah jam menunggu kelihatan Hamdan bersama anak-anak buahnya salah satunya bergelar Gadis Berbisa Kelantan, merupakan seorang gadis berusia 17 tahun pandai bermain dengan ular...Mereka sempat menunjukkan skill mereka dengan ular tedung disitu, ramai orang yang sedang makan dapat melihat mereka bermain dengan ular yang berbisa...

delaila to kelantan

Tiba-tiba Hamdan dapat panggilan bahawa sebuah rumah di Gong Datok Kelantan dimasuki Ular, kami semua bergegas ke lokasi tersebut, sampai je sudah kelihatan ramai berada didepan rumah tersebut, terdapat seekor ular berada disebuah tingkap rumah tersebut, Hamdan memulakan operasinya menangkap ular dibantu juga oleh anak buahnya, dia begitu tenang menangkap dengan mudah tanpa sebarang peralatan hanya menggunakan tangan, katanya ular tersebut jenis tedung berbisa datang dari arah hutan dibelakang rumah untuk mencari tempat berteduh sewaktu hari hujan, melihat sekeliling rumah memang penuh dengan hutan dan semak samun...

bomba

car bomba

posing

Selesai je kami bergerak ke sebuah Chalet untuk berehat ....belum sempat melepaskan kepenatan, kami dapat panggilan dari Hamdan bahawa ada satu lagi rumah dimasuki ular, kami tanpa buang masa bergegas berjumpa dengan Hamdan lalu follow beliau kerumah tersebut di Kuala Krai...sewaktu ni hujan memang lebat dan mulai hendak banjir...kerana terlalu lebat hamdan tidak dapat untuk menangkap ular tersebut ....

snake charmers

snake

cobra

On the way balk dapat lagi panggilan, kami ke sebuah Sekolah dimana seekor ular tedung kecil berwarna hitam telah memasuki bilik Guru..dengan pantas Hamdan dapat menangkap ular tersebut, lalu dimasukkan kedalam bag plastik untuk dibawa balik..

raja ular

Kata Raja Ular Kelantan, setiap ular yang ditangkap akan dibawa pulang kerumahnya disimpan selama seminggu sebelum dilepaskan ke dalam hutan, ular tersebut boleh berada didalam karong plastik tebal selama 3 bulan tanpa oksigen, selepas tiga 3 bulan tidak dilepaskan atau diberi makan ular tersebut akan mati..

Semasa berada di rumahnya kelihatan banyak karong-karong ular yg ditangkap belum dilepaskan, terasa geli dan seram melihatnya...ular tersebut hanya dibiarkan dihadapan rumahnya..

raja ular

shooting

katanya lagi jika terserempak dengan ular tedung jangan bergerak, berdiri dengan menahan nafas seketika sebelum melihat ular tersebut beredar, kerana ular dapat menangkap pernafasan manusia, jika bergerak ular ular akan bertindak ganas kerana menyangka dia dalam bahaya..

cobra

Ular akan mengeluarkan najis berwarna kuning atau terkencing jika merasa dirinya terancam, ia akan mengeluarkan satu bau yang kurang menyenangkan..
Jika dipatuk ular selalunya sementara untuk dibawa ke hospital, akan diberi minum air 100 plus bercampur Red Bull

kelantan

geli

Ular tedung menyerang mangsa dengan patukan dan tidak membelit, manakala ular sawa dengan menumbuk mangsa lalu jatuh ketika itulah dia akan membelit hingga patah tulang then telan ...

Selama bertahun menangkap ular, Hamdan pernah terserempak dengan peristiwa yang pelik dimana ular tersebut dari berwarna kelabu bertukar menjadi warna biru, bila dilepaskan tiba-tiba hilang seperti kabus, katanya ular tersebut adalah jelmaan syaitan yang menyerupai ular untuk menakutkannya dan mencabarnya, tetapi dia lansung tak rasa gentar, kerana yakin dan berserah pada Allah..

ular sawa

ular sawa

Hamdan menceburi bidang ni sejak ketika masih kecil lagi, dalam usia yang muda dia telah digelar Raja Ular Kelantan...

Begitulah selama 4 hari disini tak putus-putus Hamdan dapat panggilan untuk menangkap ular, selalunya ular yang berjaya ditangkap dia tidak menerima apa-apa bayaran itu terpulang pada keihklasan untuk memberi padanya....kadang-kadang terasa kesian kerana bukan sekejap untuk sampai kesesuatu tempat tu malah memerlukan duit minyak, tol dan sebagainya...tapi baginya itu terpulang pada keihklasan manusia....tetapi ada juga secara personal memberinya hadiah sebagai dapat menyelesaikan masalah....bukan itu sahaja, dia juga turut diundang untuk membuat sebarang pertunjuk ular dimerata-rata tempat di Malaysia...dan juga menyediakan perkhidmatan berlajar menangkap ular diperkarangan rumahnya...ramai remaja yang telah berlajar dengannya setakat ini...

ular sawa batik

snake

Tapi yang pelik sepanjang hidupnya tidak pernah lansung ular masuk kerumahnya, jika ada ular yg disimpannya terkeluar pun , ular tersebut akan pergi dari situ, mungkin katanya ular tersebut memang sudah tahu bahawa itu rumah raja penangkap ular...

kids playing snake

kids with snake

Jika ada sesiapa ingin memanggilnya untuk membuat persembahan atau untuk menangkap ular boleh
hubungi beliau HAMDAN 012 9619443 atau boleh browser youtube cari RAJA ULAR KELANTAN...

tedung

WARNING!!! DISINI KAMI SEMPAT BUAT KHAS BUAT RAJA ULAR KELANTAN...
JOM LAYAN:




BERAKHIR CINTA SONATA DI NAMI ISLAND KOREA

Dari Hotel kami bertolak menuju ke Nami Island lebih kurang pukul 5 pagi, kerana perjalanan untuk ke Nami Island mengambil masa 1 jam perjalanan dari Gangnam…dan salah satunya juga untuk mengelak jem…sepanjang perjalanan kesana suasana begitu sunyi didalam bas sebab semua layan tido….sedar-sedar lampu didalam bas dipasang untuk mengejuk kan kami bahawa dah sampai ke distinasi yang dituju..




Kami sampai lebih kurang pukul 6:30 pagi…masa tu tiada siapa lagi disini..kami  group pertama yang sampai…sementara menunggu feri sampai, kami sempat breakfast makan nasi lemak yang dimasak oleh producer kami iaitu Kak Raja Alawiyah…hmmm memang sedap…lebih lagi cuaca begitu sejuk sangat sampai beku tangan dibuatnya…



selesai je makan, kami semua bersiap sedia untuk naik feri..masa ni baru nampak pelawat mula datang sedikit demi sedikit…perjalanan kami untuk ke Nami island hanya mengambil masa 5 minit sahaja dari port…





sampai je Nami Island hati begitu teruja melihat keindahan Nami Island diwaktu pagi, berkabus-kabus dan terlalu sejuk hingga mencecah negatis 3 celsius…masa kami pergi ni suasana musim luruh …hanya nampak segelintir sahaja pokok-pokok yang tinggal masih berwarna…selebihnya semua berwarna kuning dan ada terasa sesekali salji seakan mulai nak turun…dapat rasa dan lihat salji mulai berada di bunga-bunga…



kesejukan di Nami Island tidak menghalang kami meneruskan penggembaraan disitu…nasib baik disitu ada satu kawasan dimana ada satu unggun api dipasang untuk pelawat memanaskan badan…




masa ni memang nampak berbagai-bagai pelancong dari beberapa negara mulai datang ke sini…sedikit demi sedikit ramai pelancong yang datang…ada jugak group dari Malaysia berbangsa chinese sempat tegur kami sewaktu shooting dan sempat bergambar dengan artis kami…



Di pintu masuk Nami Island ada satu tanda yang dipenuhi oleh kayu-kayu untuk pelawat menulis tanda bahawa mereka pernah kesini..malah tidak lupa juga ada yang dah stanby bawa dari tempat masing-masing untuk dipahat diletakkan disitu tand cinta mereka pernah datang kesitu…sesiapa saja yang datang rugilah jika tak pahat atau tulis nama di situ sebagai kenangan…..kebanyakan kayu dan botol dihasilkan oleh pengunjung ke pulau ini dikitar semula...




Apa yang aku diberitahu Nami Island adalah sebuah pulau yang bernama Namiseom, pulau ini ditubuhkan akibat pembinaan empangan Cheongpyeong, ia adalah kubur General Nami yang membawa kemenangan besar terhadap pemberontakan dalam tahun 13 raja 7 Dinasti Joseon, Raja Sejo…
ia terkenal dengan barisan pokok-pokok yang besar dan indah sekitar pulau, malah ditengah-tengah pulau ada padang rumput yang cantik, tapak perkhemahan, kolam renang dan kemudahan sukan air malah terdapat kemudahan penginapan Vila dan Banglo jika sesiapa yang ingin menetap disini..








Nami Island juga dikenali sebagai tapak lokasi filem Winter Sonata dan Riverside Song Festival, ia telah menjadi satu daya tarikan pelancong semakin meningkat kerana kejayaan drama korea ....









Kami shooting disini sehingga malam dan buat pengetahuan semua pada waktu malam semua lampu dimatikan dipulau agar pelawat dapat merasakan keindahan alam semulajadi dibawah cahaya bulan dan bintang...










Begitulah selama 10 hari berada di Korea memang banyak pengalaman yang aku pelajari...dari segi kebudayaan, masyarakat, kebersihan dan pengangkutan membuat aku sedar betapa setiap negara mempunyai identiti dan pandangan berbeza...walaubagaimana pun aku tetap kagum dengan tempat asal usul ku...

I CHOOSE MALAYSIA....

Ingin melihat tempat menarik seterusnya 

Terima Kasih datang melawat....

Relevant textual alternative to the image