.quickedit{display:none;} -->

Delaila Adnan

Delaila Adnan

Dec 8, 2015

DIY ZIPPER POUCH BAG

Orang perempuan ni secara lansung memang pantang tengok bag, tak kisahlah dari handbag ke, pouch bag ke malah bag nak pergi pasar pun kalau boleh nak yang cantik ....begitu juga saya memang pantang bab jaga penampilan ni..lebih lagi saya ni jenis ada penyakit OCD so kalau hari ni saya bawa laptop bag...saya akan pastikan segala barang tersusun rapi didalam backpack tu...siap ada pouch bag khas untuk cable malah apa saja barang saya akan masuk kan kedalam pouch bag untuk nampak kemas dan rapi...so mesti terfikir berapa banyak pulak pouch bag nak disediakan pulak dan memakan duit yang banyak ye tak malah dengan ekonomi yang jatuh merundum ni lagi lah terasa beban ye tak........so tak payah serabut sekarang ni korang boleh buat sendiri je dirumah dengan budget yang paling murah malah boleh mengikut design dan kreatif sendiri...

Disini saya tunjukkan cara membuat Zip Pouch Bag yang disuruh oleh customer saya..project ni sangat mudah malah korang boleh buat banyak-banyak untuk diberi hadiah kepada rakan-rakan...




pouch bag


ZIPPER POUCH BAG

You Need :


  • Kain
  • 6" Plastik Zip
  • Benang
  • Sewing Machine
LET START !!!


Buat ukuran size yang korang mahu...



Jadikan dua keping ukuran yang sama



Jahit tepi dibahagian atas untuk letak zip...
Jika tiada mesin jahit korang boleh lipat double n jahit biasa..


Letak kan zip terbalik diatas permukaan kain yang betul dan pin kan...
(make sure you do it on the right side)


Stick one side of the bag...


Dia akan jadi seperti gambar dibawah .....


Jahitkan pula diatas zipper seperti gambah dibawah...


Jahitan akan kelihatan seperti gambar dibawah ini...


Ok repeat balik seperti yang diajar kan diatas...untuk bahagian satu lagi...


Macam diajarkan sebelum ini, jahit diatas zip seperti gambar dibawah...


Ni hasilnya bila kedua bahagian telah disambung seperti gambar dibawah...


Terbalikkan kain tadi...and jahit sekeliling bag macam gambar dibawah...macam saya gunakan jahitan tepi sebelum jahit keliling untuk nampak lebih kemas....


Setelah dijahit sekeliling maka boleh diterbalikkan kain, perlu diingatkan semasa jahit keliling, jangan lupa kedudukan zip terbuka terlebih dahulu...


Tadaaaaa ni lah hasilnya...



Korang boleh guna macam-macam kain yang ada dirumah korang...senangkan!!!!
Jika tiada mesin jahit...dengan gam for fabric pun boleh digunakan juga...so tiada yang mustahil
jika anda creative...eheee

So enjoy the sewing....










Sep 15, 2015

Song For Someone Cover




Ni hasil keja project tangan ku...project hasilkan videoclip "Song For Songone " Cover from U2...
semua segala pelakon tu aku just beli je footage mengikut shot every angle...kau rasa mahal tak? tapi kalau korang dah jadi ahli ...segala benda footage semua free je dpt...cuma mula-mula tu kenalah register dulu yek........

kenapa aku pilih nigger, sebab shot dia je yang banyak angle and free hehehh....and aku tambah effect yang patut termasuk colour grading perbagai hingga jadilah video clip ni...penyanyi dalam tu jangan tanya siapa..hehehhe tu just test power guna suara low....

masa bila aku buat ni...time break jap buat editing keja...pastu mental sorang-sorang create ini video cover...pastu sambung balik buat keja ....hehheh....

inilah video ke yg dibuat waktu bosan.....muahahahaha

Sep 10, 2015

AKU OBSESIF KOMPULSIF!!


Pernah dengar penyakit Obsesif Kompulsif? Kalau nak tahu lebih lanjut boleh google cari nama penyakit ni kat situ….banyak information boleh dapat tentang OCD ni…



Aku adalah salah seorang penyakit OCD ni ….tingkah laku aku sentiasa berbeza-beza perbuatan yg datang….kalau dulu aku begitu rumit untuk hadapinya setiap hari hingga sometimes aku merasa masa aku tak cukup dalam sehari sebab banyak yg terbuang dengan perbuatan OCD ku ini…mmg betul aku sentiasa hidup dalam keadaan resah dan tertekan dengan keadaan ini..sometimes aku jadi penat dan sering nanggis kerana OCD ni tak dpt elak berhentikan sesuatu perbuatan yang dh biasa…contoh aku ada tabiat suis plug tutup bukak tutup bukak…walaupun dari akal dan pemandangan org lain nampak suis tu dh tutup tetapi aku akan bukak tutup bukak tutup berulang kali sampai aku puashati and cinfirm ianya betul btul dh tutup…bukan itu sahaja yang aku buat banyak lagi benda yg rumit untuk aku beritahu…dan begitu pelik dipandangan mata org luar…

Pernah aku cuba lawan lalu tak endahkan perbuatan tu..aku cuba untuk biarkan saja perbuatan yg dh biasa aku buat setiap hari..tapi tidak berjaya…aku akan jadi resah jika tak buat dan hidup tak complete…sedangkan aku tahu itu sesuatu yg tak sengaja dibuat-buat..



Aku sering was-was dalam semua perkara…dan sentiasa berhati-hati hingga aku menjadi individu yg berhati-hati dalam hidup..tetapi aku seorang yang agresif aku bukan OCD yg lain melakukan sesuatu secara perlahan-lahan…aku orang yang cepat melakukan perbuatan..

Ya aku mmg cepat marah tetapi tidak mudah tersinggung…dan aku bukan individu yang kemurungan,sedih tetapi aku cepat letih dan kurang selesa dalam tempat yang ramai…

Dari segi fizikal..berat badan ku tak menurun dari kebersihan aku orang yg terlalu inginkan perfection…setiap pakaianku dan benda disusun rapi ….aku pentingkan kebersihan…aku sanggup tahan buang air kencing jika tiada toilet yg bersih…aku rasa seperti ada kuman selubungi diriku..dan aku akan merasa geli sepanjang hari jika aku terpaksa masuk kedlm toilet yg kotor…malah aku akan terbawa-bawa kedalam mimpi…boleh dikatakan setiap hari kehidupan ku sentiasa dipenuhi dengan perbuatan OCD ….



Tetapi setelah meningkat usia…aku berjaya lupakan sesetengah perbuatan yg sudah biasa aku buat setiap hari..kalau dulu dari 10 perbuatan setiap hari berulang kali..kini aku berjaya jadikan 5 perbuatan sahaja setiap hari…tapi bagi aku penyakit ini tiada kesudahan..kerana walaupun aku berjaya berhentikan perbuatan yg selalu dibuat..tetapi jangan aku start sesuatu perbuatan yg baru…sebab bila aku start ia akan mula berulang-berulang kembali perbuatan tu..maka tambah lagi satu perbuatan yg baru untuk aku buat…datang seorang cina lelaki mengetuk pintu rumah lalu memberi kunci rumah yg tertinggal dipeti pos oleh hubby …katanya dia terjumpa kunci masih dimangga peti pos sebab tu dia tahu alamat rumah…nasib baik cina tu yg jumpa..kalau jumpa oleh orang lain..mcm mana? Dari situ aku mula start perbuatan baru..iaitu..aku mula rasa tak selamat..aku akan sentiasa cek pintu pagar rumah aku berulang kali…sedangkan pintu pagar tu dh tutup rapat bersama mangga..tepi aku akan cek berulang kali…sampai aku puashati dan rasa selamat…



Tetapi bagi aku orang-orang yg berpenyakit OCD ni adalah orang yang sentiasa berhati-hati dlm aspek kehidupannya…aku tak mudah lalai dalam sesuatu perkara…dan aku org yg kreatif…aku lalui penyakit ni tapi aku ada kelebihan yg Allah bagi pada ku yg lain…aku boleh hafal atau berlajar sesuatu perkara yg baru dalam masa 3 hari…aku org yang boleh buat semua perkara…sebab penyakit OCD aku ni aku jadi seorang yg otaknya cekap ….otak aku dah macam komputer …aku boleh buat banyak perkara dalam satu hari…

Kalau dulu hubby aku tak biasa ..now dia dh biasa dengan tabiatku…hehheh….orang kata penyakit OCD ni boleh jadi detektif tau…hahhahah

nak tahu lebih lanjut tgk link kat bawah ni:



May 25, 2015

SHAWLS TERBARU DARI " BAGINDA COUTURE"



Bagi kakak kakak yg suka penampilan menarik bila berhijap dan penuh dengan glamourous ...boleh lah try usha - usha di ig INSTAGRAM @bagindacouture yang tak lama lagi akan keluarkan produk tudung mereka sendiri...dan ingin memenangi hadiah menarik dari mereka bolehlah follow dorang ni...kebanyakan style yg dikeluarkan untuk kakak2 dan makcik-makcik yg busy dan senang dipakai...tapi masih kelihatan elegant...

Jom follow @bagindacouture sebab every week ada saja hadiah untuk followernya....

Jommmm follow INSTAGRAM @bagindocouture #bagindacouture
Relevant textual alternative to the image