.quickedit{display:none;} -->

Delaila Adnan

Delaila Adnan

Dec 8, 2015

DIY ZIPPER POUCH BAG

Orang perempuan ni secara lansung memang pantang tengok bag, tak kisahlah dari handbag ke, pouch bag ke malah bag nak pergi pasar pun kalau boleh nak yang cantik ....begitu juga saya memang pantang bab jaga penampilan ni..lebih lagi saya ni jenis ada penyakit OCD so kalau hari ni saya bawa laptop bag...saya akan pastikan segala barang tersusun rapi didalam backpack tu...siap ada pouch bag khas untuk cable malah apa saja barang saya akan masuk kan kedalam pouch bag untuk nampak kemas dan rapi...so mesti terfikir berapa banyak pulak pouch bag nak disediakan pulak dan memakan duit yang banyak ye tak malah dengan ekonomi yang jatuh merundum ni lagi lah terasa beban ye tak........so tak payah serabut sekarang ni korang boleh buat sendiri je dirumah dengan budget yang paling murah malah boleh mengikut design dan kreatif sendiri...

Disini saya tunjukkan cara membuat Zip Pouch Bag yang disuruh oleh customer saya..project ni sangat mudah malah korang boleh buat banyak-banyak untuk diberi hadiah kepada rakan-rakan...




pouch bag


ZIPPER POUCH BAG

You Need :


  • Kain
  • 6" Plastik Zip
  • Benang
  • Sewing Machine
LET START !!!


Buat ukuran size yang korang mahu...



Jadikan dua keping ukuran yang sama



Jahit tepi dibahagian atas untuk letak zip...
Jika tiada mesin jahit korang boleh lipat double n jahit biasa..


Letak kan zip terbalik diatas permukaan kain yang betul dan pin kan...
(make sure you do it on the right side)


Stick one side of the bag...


Dia akan jadi seperti gambar dibawah .....


Jahitkan pula diatas zipper seperti gambah dibawah...


Jahitan akan kelihatan seperti gambar dibawah ini...


Ok repeat balik seperti yang diajar kan diatas...untuk bahagian satu lagi...


Macam diajarkan sebelum ini, jahit diatas zip seperti gambar dibawah...


Ni hasilnya bila kedua bahagian telah disambung seperti gambar dibawah...


Terbalikkan kain tadi...and jahit sekeliling bag macam gambar dibawah...macam saya gunakan jahitan tepi sebelum jahit keliling untuk nampak lebih kemas....


Setelah dijahit sekeliling maka boleh diterbalikkan kain, perlu diingatkan semasa jahit keliling, jangan lupa kedudukan zip terbuka terlebih dahulu...


Tadaaaaa ni lah hasilnya...



Korang boleh guna macam-macam kain yang ada dirumah korang...senangkan!!!!
Jika tiada mesin jahit...dengan gam for fabric pun boleh digunakan juga...so tiada yang mustahil
jika anda creative...eheee

So enjoy the sewing....










Relevant textual alternative to the image