.quickedit{display:none;} -->

Delaila Adnan

Delaila Adnan

Dec 22, 2016

CARA NAK BUAT POMADE DIRUMAH



cara buat pomade

Dari Wak Doyok punya pomade hingga lah kini bermacam-macam brand berada dipasaran...
boleh dikatakan amat laris buat masa ini penjualannya...

So hari ni aku nak kongsi cara buat pomade hair di rumah menggunakan all natural ingredient...

semua bahan ni boleh di beli melalui online atau pun farmasi..
selamat digunakan dan boleh dibuat berniaga...

BAHAN-BAHAN YANG DIPERLUKAN :


petroleum jelly

  • Petroleum Jelly 4 teaspoon


bee wax


  • Bee Wax 2 tbs - jangan banyak sangat jika terlebih akan menjadi keras


castor oil


  • Castor Oil 3 tbsp 


coconut oil



  • Coconut Oil 1/4 coconut oil - atau mengikut kesukaan anda..


fragrance oil




  • Fragrance Oil 5 titis


aluminium jar



  • Bekas untuk meletak pomade..
Ok boleh letak colouring jika mahu untuk mencantikkan pomade tersebut..macam 
sekarang saya buat tiada colour hanya natural colour dari beewax tu.

CARA-CARA PEMBUATANNYA :

bee wax dipanaskan


Masukkan beewax kedalam bekas lalu panaskan hingga menjadi cair

bee wax cair

Bila dah nampak Beewax semakin cair seperti gambar diatas.

masukkan petroleum jelly

Lalu masuk kan Petroleum Jelly pula dan tunggu sampai cair..

tambahkan castor oil

Selepas itu masukkan Castor Oil


then masukkan coconut oil

add coconut oil



add fragrance oil

then fragrance oil

kacau sebati

Kacau hinga sebati semua lalu tuangkan kedalam storage container .
lalu biarkan ia seketika sejuk beberapa jam...

let it cold

Tadaaaaaaa....ni lah hasil jadinya pomade saya...tidak terlalu keras
and sedang-sedang elok...

NOTE : jika terlebih beewax pomade akan menjadi keras and susah
untuk dipakai kerana terpaksa cairkan dulu pakai hairdryer..



Thanks For Watching...

Tomato Face Scrub

Dec 9, 2016

PENYEMBUH PENYAKIT WAS-WAS

Salam, Baru ni aku sempatlah luangkan masa membaca beberapa buku agama, yang sebelum ni rutin harian aku sentiasa busy hingga tido pun tunggang langgang, siang menjadi malam, malam menjadi siang bagiku.. So sementara menunggu rendering aku banyak membaca, hinggalah aku tertarik pada satu buku ni dimana untuk menghilangkan penyakit was-was..

confius

 Semua orang tahu was-was ni ialah hati berasa ragu-ragu terhadap sesuatu perkara yang sepatutnya tidak menjadi syak..was-was ni jugak selalunya berpunca daripada hasutan syaitan yang selalu ganggu pemikiran kita..contohnya  ada sesetengah tu untuk ambik wuduk pun memakan masa begitu lama kerana ia berasa samada wuduknya sah atau batal kerana sentiasa terfikir ia terkentut padahal tiada apa..begitu juga dalam solat kadang-kadang boleh merasa was-was dah berapa rakaat dibuat...dan macam-macam lagi.. 

Seorang Tafsir Al-Quran , Abdullah bin Abbas r.a pernah berkata : 

 "Apabila engkau merasai dalam diri engkau sesuatu keraguan (syak terhadap Allah) maka ucapkanlah :

 هُوَ اْلأَوَّلُ وَاْلأَخِرُ وَالظَّاهِرُ وَالْبَاطِنُ وَهُوَ بِكُلِّ شَىْءٍ عَلِيمٌ 

 Ertinya : 

 Dialah Allah, Al-Awwal (Yang Pertama) dan Al-Akhir (Yang Akhir), Azh-Zhahir (Yang paling atas/zhahir) dan Al-Bathin (Yang paling bathin). Dan Dia ‘Aliim (Maha mengetahui) terhadap segala sesuatu. [Al-Hadid : 3] 


Selain tu amalkan baca surah Ghaafar (Al-Mukmin, ke 40) pada waktu malam sebelum tidur dan banyakkan selawat keatas Nabi sehingga merasa mengantuk (terus tido dalam berselawat)

Disamping itu Abu Hurairah r.a memberitahu Rasullullah s.a.w bersabda :

"Apabila anak Adam membaca surah As-Sajdah, lalu ia sujud, maka syaitan jatuh sambil menanggis. Katanya, " Celaka aku! Anak Adam disuruh sujud, maka dia sujud, lalu mendapat syurga. Aku disuruh , tetapi aku menolak, maka untukku neraka." (HR Bukhari dan Muslim.) 

Oleh itu orang yang was-was hendaklah membaca surah As-Sajdah dan hendaklah dia bersujud sewaktu membaca ayat As-Sajdah dan hendaklah lakukan pada setiap hari dan setiap waktu di mana jika selalu didatangi penyakit was-was itu, korang akan berasa tenang dan  akan dijauhi daripada syaitan.

Kata seorang ustaz pula pada aku amalkan membaca Surah An-Nas sentiasa jika merasa was-was seperti penyakit yang aku hadapi iaitu Obsesif Kompulsis ni, sesetengah orang mengatakan OCD ni adalah satu ganguan daripada Jin..tapi dari segi sains ia adalah satu jenis penyakit...

Allahualam...

Sharing is Caring...Nite!




Relevant textual alternative to the image

Aug 6, 2016

MENEROKAI GUA TEMPURUNG

Assalamualaikum,

Kali ni aku berpeluang singgah sebentar menerokai sebahagian Gua Tempurung yang terletak di Gopeng Perak ini, selama ni aku dok asyik tengok dari tepi highway je now in the first time aku berjaya menjejaki kaki ke sini..




Semua orang tahu Gua Tempurung ni adalah gua yang terpanjang di Malaysia, malah gua batu kapur yang terbesar disemenanjung Malaysia..Namanya diambil sempena bentuknya seperti tempurung kelapa..untuk menerokai dari dalam gua batu kapur ni tidaklah payah kerana telah disediakan laluan pejalan kaki dan diterangi oleh cahaya spotlight..






Bila berada disini terasa seperti berada di alam lain, lebih lagi bila berada dipertengahan gua terasa sesuatu yang amat menyeramkan dengan suasana yang amat sunyi dengan di hiasi stalagmites, stalactites dan batu-batu yang amat menakjubkan bermacam-macam bentuk yang unik..lebih lagi ketika ni tidak ramai pelancung yang datang, hanya kami berdua..itu yang buat aku terasa sempit dada dan menyeramkan..seolah-olah terasa seperti ada yang memerhatikan....





Untuk yang lebih mencabar disediakan juga Sungai Adventure Tour..dimana ia lebih mencabar lagi..kena sediakan baju gantian sebab kena merangkak dalam sungai dalam sungai dalam gua. walaubagaimanapun aku tak lama didalam ni..kerana kesuntukan masa dan terasa tak sedap badan..






Pada sesiapa yang belum lagi pergi tu..pergilah sendiri menikmati suasana didalam gua batu kapur ni..ia telah wujud sejak 10,000 tahun yang lalu.usia batu dikawasan ni adalah diantara 165-400 juta tahun,..rasailah sendiri pengalaman berada didalam tu..memang superb and menyeramkan...






Ia adalah satu pengalaman indah bagi aku ...jika ada peluang next time kami nak cuba
pula Sungai Adventure Tour pula..

Jumpa Lagi...





















































Aug 2, 2016

MENJEJAKI REFFLESIA KE ROYAL BELUM


Assalamualaikum,

Baru ni aku ada peluang ikuti aktiviti trip bersama "HIKE TRAVEL YOGA" yang diasakan oleh trainer Yoga iaitu Ezza and coordinatornya Sarita and Wawa..Ke ROYAL BELUM

Aktiviti yang disediakan bukan sahaja YOGA, malah HIKING, MANDI AIR TERJUN and MELAWAT PERKAMPUNGAN ORANG ASLI.

Ini adalah first time aku ke sini, memang teruja and mencabar aku sebagai seorang pesakit OCD. Walaupun tidak begitu selesa tetapi mengajar aku slowly-slowly melawan perasaan tidak keselesaan aku sebagai OCD...malah ia juga mengajar aku suatu benda yang baru about life, friendship and everything..



Semua orang tahu Royal Belum ni memang terkenal dengan spesis bunga terbesarnya iaitu Rafflesiakan..iaitu spesis tumbuhan yang sukar ditemui yang tumbuh meliar.malah bukan itu aje kat Royal Belum ni terdapat pelbagai lagi jenis tumbuhan dan pokok-pokok kayu malah pelbagai jenis tumbuhan herba yang boleh digunakan untuk merawat penyakit.
Ia terletak diantara sempadan Malaysia Thailand, luas kawasan ni sebanyak 290,000 hektar, ia sebuah taman yang besar dibahagian semenanjung Malaysia, ia juga adalah salah satu hutan tertua didunia sejak 130 juta tahun..
Belum diberi nama dari bunyi yang dihasilkan oleh seekor belalang besar yang menghuni hutan ni.

Trip Bermula Dari :
Jumaat 
LRT Bandar Tasik Selatan
12:30 am (bertolak)


Sabtu
Solat Subuh di Gerik Perak
5:30 am


Sabtu
Breakfast at Gerik Perak
6:30 am

Sabtu
Jeti Tasik Banding
9 :00 am

Selepas selesai group kami seramai 15 orang diikuti oleh 25 orang lagi dari group
yang lain menaiki house boat. Kami diberi penerangan oleh Ketua Boat tentang 
pantang larang semasa berada disini dan juga ciri-ciri keselamatan yang diperlu dijaga
semasa berada diatas boat mahupun disetiap persinggahan yang kami lawati.

Sabtu
Perkampungan Orang Asli Aman Damai
Royal Belum
12:30 pm



Maklumat Penduduk Setempat
Jumlah keluarga  : 17
Orang dewasa : 37
Kanak-kanak :68
Jumlah Penduduk : 105
Aktiviti harian memburu dan mencari hasil sumber dari dalam hutan

Penerangan tentang Orang Asli Aman Dama

Rumah Orang Asli

Team Yoga

Buatan tangan Orang Asli

me

Persembahan dari anak muda orang asli

Kanak-kanak Orang Asli

Keluarga Orang Asli

Pemberian & Derma untuk Orang Asli

Dari pelbagai group yang join ke Royal Belum

Sabtu
Lunch
1:00 pm

Sabtu
Sungai Kooi 
Royal Belum
2:30 pm

Sungai Kooi Royal Belum

Permandangan dari luar 


Team Yoga

Untuk sampai ke Sungai Kooi, perlu menaiki bot kecil sebab laluan dia tak boleh
lalu oleh houseboat.



Untuk ke Air Terjun Sungai Kooi perlu sedikit trekking and hiking lebih kurang 30 minit 
itupun tengok kau larat mana..kalau tak larat jangan paksa diri..berhenti dulu tarik nafas jangan duduk..kalau duduk akan buat lagi badan berat..just banyakkan pergerakan semasa berdiri tu..minum air putih banyak bagi tenaga..jangan tegur apa-apa, jaga tingkahlaku.




Sabtu
Mencari Rafflesia
3:00 pm



Perjalanan diteruskan mencari Bunga Rafflesian iaitu spesis bunga terbesar ..
trail untuk kesini sedikit mencabar..walaupun pada hakikat dah tak larat tetapi semangat aku kuat. 
Aku gagah melangkah hinggalah sampai keatas walaupun sedikit hampa Bunga Rafflesia yang dicari telah mati keracunan menjadi warna hitam seperti terbakar...apa pun aku gembira kerana sempat tengok yang baru nak menjadi..dengar khabarnya lagi 9 bulan untuk menunggu ia kembang mekar..

Sabtu
House Boat
4:00 pm

Perjalanan balik ke House Boat

Sabtu
House Boat
4:30 pm
Aktiviti mandi ditengah tasik








Sabtu
Dinner
Aktiviti pengenalan dan game mengikut 7 kumpulan yang dibahagikan untuk berlawan 
ujian kehebatan setiap kumpulan..aktiviti diadakan dibahagian atas sekali boat sambil disinari oleh cahaya bintang-bintang yang terang...aktiviti berakhir 12 : 00 malam.

Ahad
Yoga session
7 - 9:00 am




After Yoga dari group kami masing-masing dah keletihan ada yang tertido dan ada yang main Uno..
kami diberi ketua boat selama 3 jam untuk berehat..pukul 12 tengahari akan berangkat ke sebuah Air Terjun Sungai Ruok, tetapi malangnya aku tidak dapat turut serta kerana keletihan
dan perut tidak mengizinkan..so aku bersama 3 rakan yang lain hanya duduk di house bout melayan karaoke, manakala aku ambil kesempatan tu juga untuk berkemas dan mandi tasik di arae Boat saja..


Pukul 3.00 petang boat bergerak pulang menuju ke Jeti Tasik Banding..alhamdullilah segalanya
berjalan dengan lancar...Terima Kasih Hike Travel Yoga and Ketua Boat abang Joe and selaku organiser perjalanan dan makanan iaitu Seha..jika ada rezeki kita ketemu lagi..



Jika sesiapa yang ingin menyertai aktiviti Hike Travel Yoga selepas ini ke Tioman iaitu Yoga sambil Dive boleh lah layari facebook mereka iaitu "Hike Travel Yoga" ataupun instagram "hiketravelyoga"
ikutilah perkembangan mereka kerana selepas ini bermacam lagi kawasan ingin mereka jelajahi...

HAHAHAHAHAHAH
(evil)


Thanks For Reading..











Relevant textual alternative to the image