.quickedit{display:none;} -->

Delaila Adnan

Delaila Adnan

Jul 24, 2016

KELEBIHAN TOMATO FACE SCRUB

Assalamualikum,

Dalam seminggu aku akan pastikan aku ada masa untuk menguruskan diri aku, walaupun ada masalah hidup atau kerja aku akan pastikan dapat meluangkan beberapa jam untuk diri aku.

So seperti biasa aku nak share rutin every week aku dirumah iaitu cara buat scrub mengunakan buah tomato …bukan setakat tamoto aje aku selalu gunakan, sometimes aku guna lemon ataupun coffee untuk buat scrub..but today aku nak share cara buat tamoto scrub paling ringkas takyah remeh temeh sangat..benefitnya sama saja..

Semua orang tahu tomato tu warnanya merah dan kental, ia selalu digunakan untuk memasak dan ada juga just buat hiasan je pada hidangan tetapi sebenarnya tomato ni banyak faedah nutrisinya.

Apa yang aku tahu tomato ni banyak kelebihannya ia mempunyai kandungan air yang tinggi yang boleh melembapkan kulit dan memastikan ia sihat , malah tomato kaya dengan kandungan kalium yang berguna untuk mengawal kadar jantung dan membantu dalam mencengah penyakit jantung dan strok..

Ia juga mempunyai vitamin A,B kompleks dan sebagainya untuk mata dan boleh juga membantu dalam melindungi badan kita daripada tekanan darah tinggi dan tinggi kolesterol.

Bukan itu aje ia baik untuk tulang dan gigi, melindungi dari redical bebas, Anti kanser, repar cell and musle building, kurang lemak, kolesterol rendah , tekanan darah rendah, , mengelakkan pembekuan darah, Anti radang, boost kekebalan, meningkatkan penglihatan..

Selain untuk memasak , tomato boleh digunakan untuk kecantikan juga you all..
dengan selalu mengamalkan makan tomato akan memberikan kita kulit yang sihat dan cantik.

Jom ikuti langkah ni:



Mula-mula panaskan air dalam periuk.


Masukkan seasalt 2 sudu 


Kacau sehingga sebati, biarkan air mengelegak lalu letakkan muka berdekatan 
periuk untuk ambik wap air panas tadi, just wap je ye, jangan kau letak muka kau dalam
periuk tu sudah kang tak pasal-pasal ke lain plak jadinya..

Wap tu berguna untuk membuka liang roma kita


Sediakan bahan-bahannya :

Seasalt | Madu | Outmeal | Gula
(seasalt untuk mengangkat sel-sel kulit mati)

Tomato



Masukkan sea salt kedalam mangkuk


Masukkan pula sebiji buah tomato


Lalu dikacau sebati, tambah garam lagi jika perlu 


Lalu ditepekkan keatas muka, sental lah muka dengan perlahan.


Biarkan ia kering selama 15-20 minit then cuci muka. 

Tadaaaaa freshhh kan...

Kelebihan Tomato Scrub ni adalah :


Ia merawat liang terbuka dan akan mengecutkan size liang.

Memberikan kulit yang sihat, glowing dan cerah kerana ia mengandungi vitamin C yang tinggi

Menghalang tanda-tanda penuaan

Ia mengandungi antioksidan yang bertindak sebagai pelindung matahari semulajadi.

Ekstrak tomato digunakan dalam minyak urut untuk melegakan tekanan pada kulit.

Sifat-sifat astringen tomato menjadikannya pilihan yang sangat baik untuk kulit kombinasi.

Pengunaan dengan kerap kulit kelihatan muda, sekaligus mencengah garis-garis halus dan kedutan..ia adalah anti-penuan yang menakjubkan.

 Agen pemutihan semula jadi dan sangat membantu dalam mencerahkan warna kulit.

 Mencegah sinaran matahari

Kulit licin

Membuang sel-sel kulit mati.

Menarik kan..nak kulit muka cantik tanpa sebarang cela dan kekotoran kenalah selalu rajin belai muka tu..tak mahal pun, malah lebih menguntungkan..kalau nak best lagi rajin-rajin makan tomato segar tanpa perlu dimasak..makan macam kau makan apple tu..aku memang amalkannya dari dulu, kerana itu muka aku jarang ada masalah...melainkan jika aku kurang tido ataupun rest..maka musuh-musuh kecil pun hinggaplah dimuka...

Terima kasih
Assalamualaikum.

Jul 21, 2016

KELEBIHAN ACTIVATED CHARCOAL FACE MASK

Assalamualaikum

Sejak kebelakangan ni, rutin hidup aku semakin berubah, perubahan hidup semakin bertukar..badan tak cukup rest, , rutin tido semakin terganggu, malah segala idea terbuntu tengah jalan..hormon aku semakin tak stabil mulalah segala permasaalahan timbul pada kulit wajahku yang dulu licin kini semakin dinaiki jerawat-jerawat kecil dan whitehead disekitarnya..

Aku jadi rimas, semakin tua semakin susah nak menjaganya..kalau dulu kulit wajahku bedal je sabun apa pun semuanya serasi, now silap pakai je , mulalah naik bintik-bintik kecil seperti ruam, jerawat kecil dan blackhead kat area muka aku..bermacam produk dah aku cuba semuanya sama je..maybe kerana putaran hormon yang tak menentu dengan permasalahan badan yang tak cukup rest membuatkan ia jadi begitu..

oleh itu terpaksalah aku turun padang sekali lagi untuk buat rawatan sendiri dirumah, walaupun not enough time tapi nak taknak terpaksa dari makin bermasalah lagi muka aku nanti kalau dibiarkan..lagipun aku lebih senang buat rawatan sendiri dirumah menggunakan bahan-bahan semulajadi ni, satu ia murah dan ada kelebihannya tersendiri dan berkesan jika ia rajin dilakukan. so kali ni aku membuat mask sendiri dengan menggunakan aktivated charcoal.



Walaupun sesetengah orang menggunakan aktivated charcoal untuk keracunan makanan, kembung perut atau memutihkan gigi, nilai sebenar aktivated charcoal ini adalah untuk membuang toksin dari badan, sebagai contoh jika tertelan bahan beracun atau digigit oleh binatang berbisa, aktivated charcoal boleh menyelamatkan nyawa korang sementara dibawa ke hospital.

Tetapi ada resiko dan kesan sampingan apabila ia digunakan untuk jangka masa yang panjang untuk merawat keadaan seperti gas berlebihan lebih lagi jika ia diambil dengan menggunakan mulut,  ia boleh menyebabkan najis hitam, lidah hitam, muntah dan cirit birit malah sembelit.

Bukan itu saja aktivated charcoal ni kelebihannya membuang toksin right, maka ia boleh digunakan untuk kecantikan juga malah ia boleh membantu mengurangkan kenaikan jerawat dan kekotoran kulit yang lain. Ia juga berkesan untuk menbuang segala kekotoran alat solek diwajah dengan bersih termasuk whitehead and blackhead.

AKTIVATED CHARCOAL FOR FACE



Bahan-bahan diperlukan 

Aktivated Charcoal
(boleh dibeli di farmasi)

Natural Honey/ Aloe Vera Gel / Air
(boleh dibeli di supermarket)



Masuk kan Aktivated Charcoal ke dalam bekas


Masukkan honey untuk kulit kering dan air untuk kulit berminyak


Lalu digaulkan menjadi pekak 


Ratakan diseluruh wajah yang bermasaalah, kalau boleh lagi pekak lagi bagus.

Biarkan selama 10-15 minit | atau sampai kering

Lalu dicuci sebersihnya 

Rasakan kulit akan terasa menakjubkan eheee

Untuk kulit kering better pakai sekali seminggu   

Untuk kulit berminyak 2 kali seminggu

Selepas cuci elok lah pakai pelembap untuk mengelak kulit tidak terlalu kering.

Ops : Malah dengar ia juga boleh mencerahkan muka, maybe bab tu kena lakukan selalulah kot!
takada kepastian lagi setakat ni aku buat...

Ok enjoy 


Thanks for Reading
Assalamualaikum.








Jul 11, 2016

PENGALAMAN UMRAH RAMADHAN KU...




Assalamualaikum... 

 Alhamdullilah dan syukor kepada Allah kerana beri peluang sekali lagi menjadi jemputan tetamu Allah di Mekah untuk Umrah kali yang ke2..walaupun baru je tahun lepas aku kesana dalam bulan 11. Tak sangka Doa aku untuk datang lagi di makbulkan olehnya.. 


Agency Umrah : Alsouq Leisure & Travel Sdn Bhd | AMTC Mutawif
Flight : Saudia Airline
Penginapan di Mekah : Al - Safwah Royale Orchid Hotel
Penginapan di Mahdina : Al-Ansar Golden Hotel
Date : 3 Jun 2016 - 13 Jun 2016
Mutawif : Ust Suhaimi Mekah | Ustaz Lah | Ustaz Nasa


3 JUN 2016 ( 2.PM) 

Kaki melangkah memasuki perkarangan Airport..kelihatan ramai jemaah-jemaah dari pelbagai agency sedang menunggu untuk urusan selanjutnya...nampak riak diwajah mereka begitu teruja dan tenang malah berseri-seri ..inilah wajah-wajah yang menjadi tetamu Allah untuk Umrah Ramadhan tahun ini..terasa hati kali ini turut sama merasai kegembiraan seperti mereka..


Bersama sahabat-sahabat dari Alsouq Global Media Sdn Bhd

3 JUN 2016 (6:30PM)

Pangilan Terakhir untuk menaiki pesawat ...
disambut oleh para stewedesh jelita yang sedia menunggu diatas flight 
dengan senyuman yang indah...
suasana tenang dan sepi hanya kedengaran samar-samar suara jemaah berzikir
sepanjang perjalanan yang memakan masa 8 jam untuk sampai ke Jeddah.


4 JUN 2016 (2:00AM)

Alhamdullilah selamat sampai ke Jedah..segala urusan kemasukkan dipermudahkan..
seperti memberi laluan untuk kami dengan segera menuju ke Kota Mekah untuk menyelesaikan
segera ibadat kami..

4 JUN 2016 (4:00AM)

Suasa ketika itu begitu damai sekali dengan iringan laungan takbir
dari jemaah-jemaah sampai ke Kota Mekah..dari jauh sudah kelihatan betapa tersergam indah
Masjid Al-Haram dengan cahaya-cahaya setiap pelusuk menerangi Kota Mekah seperti memanggil-manggil kedatangan tetamu-tetamunya..
Ya Allah permudahkanlah urusan kami..

Perkarangan Masjid Al-Haram
4 JUN 2016 (6:AM)

Dengan merasa rendah diri kaki melangkah menuju masuk perkarangan Masjid Al-Haram..
mulut tak berhenti berzikir sambil menikmati keindahan suasana pagi disitu..
dari jauh sudah kelihatan Ka'bah sedang menunggu kedatangan tetamunya..
tanpa disedari airmata mengalir kerana sekali lagi aku berada disini..begitu rindu  sekali hati ini.
Dengan penuh yakin diiringi dengan doa kami melangkah masuk ke dalam Masjid.


Permandangan dari Hotel Al-Safwah Royale Orchid

4 JUN 2016 ( 8:AM

Dengan Bismilahirohmanirrohim berserta niat, kami meneruskan perjalanan
mengelilingi tawaf sebanyak 7 kali..hati, mata, kepala hanya tertumpu pada
kain hitam terbentang megah menyaksikan ibadah kami..diikuti juga
dengan berjalan dari Safa ke Marwah sebanyak 7 kali pusingan juga..
tiada apa difikiran melainkan
memohon keampunan sebanyak mungkin diikuti dengan zikir yang tak henti-henti
keluar dari mulut..tiada kepenatan mahupun kesusahan..
semuanya dipermudahkan olehnya...

4 JUN 2016 (11:00 AM)

Selepas bertahalul maka berakhirlah pantang larang Ihram kami..maka sempurnalah 
ibadat Umrah kami yang wajib..dan akan diteruskan semula
seberapa banyak yg mampu pada hari-hari yg seterusnya..harapan agar
dipermudahkan lagi untuk itu..

DAN HARI SETERUSNYA.....


Tanggal 6 Jun 2015 
bermula Ramadhan kami di Mekah..
Ya Allah terlalu indah sangat dapat menikmati suasana Ramadhan disini..
bagai tak terasa lapar dan dahaga walaupun cuaca diluar mencecah
hingga 47 darjah celsius..walaupun puasa disini siang begitu lama, malam begitu sekejap
tapi kami masih mampu lagi bertahan..mungkin hikmah berpuasa di Mekah lain dari
tempat lain..keberkahan berpuasa disini begitu terasa sekali..hanya berbuka dengan kurma dan
air sudah cukup membuat perut kenyang..

Sedang menunggu untuk berbuka puasa

Juadah berbuka puasa dari Mekah yang diberkan percuma

Saat berbuka puasa di Mahdina

Juadah yang diberikan percuma dari Mahdina
LAWATAN DI MEKAH & MAHDINA

Seramai 5 orang diketuai oleh Ustaz Suhaimi yang memang arif di sini 
membawa kami dengan menaiki sebuah kenderaan 
pacuan 4 roda iaitu GMC
menuju ke beberapa lokasi yang mempunyai
sejarahnya sendiri..


Bukit Jabal Rahmah
Berada di atas Bukit Jabal Rahmah
Jabal Tsur

with Ustaz Suhaimi belakang sekali
Ladang Unta

Sesi bercakap dengan Unta

Bukit Uhud
Disinilah mengorbankan para shuhada seramai 70 orang
Muzium

Sepanjang berada disini banyak perkara yang aku berlajar dari budaya orang -orang disini..
dimana Mekah adalah sebuah tempat yang dimana orang-orangnya begitu kasar kerana mereka
di duduki oleh kaum-kaum quraisy yang menetap di Kota Mekkah dan didaerah sekitarnya..
yang memang terkenal dengan keganasannya..belainan pula
dengan Mahdina orang-orangnya begitu sopan santun dan lembut..
kerana Rasullulah banyak berada disini...

h
Rezeki semasa Tawaf yang diberi oleh seorang hamba Allah.

hnmmjh
Saat berbuka puasa di Majid An-Nabawi

Dibawah Payung Masjid An Nabawin


Sepanjang di sini..hati kena bersih dan bebas dari segala fikiran yang negatif...kerana dugaan semasa
berada disini memang berlainan sekali tanpa sedar..oleh itu banyakkan berzikir dan bercerita benda-benda
yang baik sahaja..sepanjang disini banyak yg kami lalui tanpa sedar..dan itu semua adalah dugaan
untuk menguji hambanya..banyakkan istigfar dan sentiasa murahkan senyuman..dari yang susah akan dipermudahkan jika
kita ihklas sesama manusia..itulah yang aku lalui walaupun disini aku bukan insan yang perfect sangat..
aku juga manusia yang banyak melakukan kesalahan yang tak disengajakan..tetapi semasa
disini aku berjaya control emosi dan diberikan jalan yang luas dan senang
untuk aku lalui disini..

Sewaktu Azan Isyak Berkumandang


video



Perkarangan Masjid An- Nabawi

View From Raudhah "Kubah Hijau"


Dan Alhamdullilah rezeki aku disini semua datang tanpa diduga-duga...banyak kenangan dan peristiwa yang
berlaku semasa umrah ku kali ni..yang tak sempat untuk aku kongsikan bersama, cuma nasihat ku
ingin perkara yang baik datang..maka bersihkan hati seihklasnya..dan sentiasa prasangka baik pada sesiapa sahaja
tengok Allah akan beri jalan dan rezeki yang tak disangka-sangka untuk dipermudahkan segala urusan kita..

Dihadapan pintu masuk Pertama 1 ke Makan Nabi


Masjid Terapung Jeddah

Tetapkan hati dari awal datang sini semata-mata untuk Allah dan beribadat...dugaan Allah disini bermacam-macam jenis..jangan takabul dan bangga diri...kerana itu juga kita akan berhadapan dengan situasi
mengikut perangai kita sendiri tanpa kita sedari tetapi ingat..orang lain yang akan menilai dan nampak keburukan kita disana seolah-olah tanpa kita sedar kita telah bukak pekong didada sendiri dengan kuasa Allah..oleh itu
banyakkan berzikir, murah senyuman dan sentiasa bersangka baik pada sesiapa sahaja
yang kita jumpa...yang paling penting banyakkan bersabar...insyallah



Bersama Anggota Agency AMTC & Alsouq leisure & Holiday
di Masjid Terapung Jeddah.


Terima Kasih kepada Alsouq Leisure & Holiday serta Agency AMTC Mutawwif
kerana memberikan perkhidmatan yang superb!!!
untuk sesiapa yang ingin ambik krusus mutawif ataupun ingin cuba package Umrah & Haji
boleh lah hubungi mereka di disini :

  • No.9B, Wisma AMTC, Jalan Saga Emas 8A, Taman Saga Emas, 43000 Kajang, Selangor Darul Ehsan.
  • 03-87415604 ( Ustaz La)


  • Untuk Package VIP:

    Alsouq leisure & Holiday

    0193532163 | 016 2116425

    Ustaz Nasa


    Terima Kasih 







Jul 1, 2016

Zikir Taubat Nasuha



Assalamualikum..

Bismilahirahmanirahim...


Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim Ya Razzak Ya Mutakabbir

Allahumasollialaa Muhammadwaalaalimuhammad


Aku memohon keampunan darimu Ya Allah di atas dosa dosa yang telah aku lakukan dengan sedar, tanpa sedar

Aku mohon agar terima ibadahku
sepanjang hidupku, jadikan aku muslimin sejati, beriman, taqwa serta taat pada perintah-MU.

Aku mohon agar engkau jauhkan aku dari sifat sifat jahil,
sombong, takbur, riak, bermegah megah dalam perbuatan ibadat serta kebajikan...jadikan aku seorang yang baik, cerdik & hebat di dunia akhirat.

Berikanlah aku peluang2 kejayaan dunia 
serta akhirat setiap ketika & masa agar duniawi ini dapat aku berikan agihan kekayaan kepada asnaf / fakir dan tidak putus putus kekayaan kurniaan dari Mu Ya Allah.

Jauhkanlah aku sama sekali kepapaan, kemiskinan, meminta minta sesama makhluk..berikanlah aku rezeki kewangan, harta duniawi yang melimpah limpah, kesihatan, panjang umur, bersahabat dengan orang2 alim, ikhlas & mencintai Mu Ya Allah & Para2 Rasul / Nabi.

Ya Allah Terimalah Doaku ini dengan sebenar benar penerimaan & kemakbulan serta jadikanlah ia doa yang diangkat segera & hanya engkau sahaja tuhan yang kami sembah, kami taat, kami mohon dari dunia sampai akhirat...

Amiiin Amiiin Amiiin 
Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim...


Info :
Muzik ihsan from youtube
Footage from : Alsouq
Video ini diambik ketika Umrah Ramadhan 2016
Video inspirasi dari Zikir Taubat Nasuha...

Semoga Segala Amal Ibadat kita diterima Allah..

Amiin..

Salam Ramadhan

Relevant textual alternative to the image