.quickedit{display:none;} -->

Delaila Adnan

Delaila Adnan

Dec 22, 2016

CARA NAK BUAT POMADE DIRUMAH



cara buat pomade

Dari Wak Doyok punya pomade hingga lah kini bermacam-macam brand berada dipasaran...
boleh dikatakan amat laris buat masa ini penjualannya...

So hari ni aku nak kongsi cara buat pomade hair di rumah menggunakan all natural ingredient...

semua bahan ni boleh di beli melalui online atau pun farmasi..
selamat digunakan dan boleh dibuat berniaga...

BAHAN-BAHAN YANG DIPERLUKAN :


petroleum jelly

  • Petroleum Jelly 4 teaspoon


bee wax


  • Bee Wax 2 tbs - jangan banyak sangat jika terlebih akan menjadi keras


castor oil


  • Castor Oil 3 tbsp 


coconut oil



  • Coconut Oil 1/4 coconut oil - atau mengikut kesukaan anda..


fragrance oil




  • Fragrance Oil 5 titis


aluminium jar



  • Bekas untuk meletak pomade..
Ok boleh letak colouring jika mahu untuk mencantikkan pomade tersebut..macam 
sekarang saya buat tiada colour hanya natural colour dari beewax tu.

CARA-CARA PEMBUATANNYA :

bee wax dipanaskan


Masukkan beewax kedalam bekas lalu panaskan hingga menjadi cair

bee wax cair

Bila dah nampak Beewax semakin cair seperti gambar diatas.

masukkan petroleum jelly

Lalu masuk kan Petroleum Jelly pula dan tunggu sampai cair..

tambahkan castor oil

Selepas itu masukkan Castor Oil


then masukkan coconut oil

add coconut oil



add fragrance oil

then fragrance oil

kacau sebati

Kacau hinga sebati semua lalu tuangkan kedalam storage container .
lalu biarkan ia seketika sejuk beberapa jam...

let it cold

Tadaaaaaaa....ni lah hasil jadinya pomade saya...tidak terlalu keras
and sedang-sedang elok...

NOTE : jika terlebih beewax pomade akan menjadi keras and susah
untuk dipakai kerana terpaksa cairkan dulu pakai hairdryer..



Thanks For Watching...

Tomato Face Scrub

No comments:

Relevant textual alternative to the image